woensdag 25 maart 2009

SHOOTING BABOONS LEAVES MANY BADLY INJURED

      South Peninsula Residents appear to have stepped up their attacks on baboons. On monday, a male baboon, wich was seen limping for several days in the Scarborough area, was taken to a vet in Sun Valley. It's leg was broken and X-rays showed the animal had a bullet in its knee, birdshot and 13 pellets lodged in its flesh.

De oorlog tussen bavianen en residenten van het zuidelijk deel van het Kaapse Schiereiland begint weer uit de hand te lopen. De apen worden alsmaar driester en slimmer in het stelen en binnenbreken. Daarnaast dreigt hun biotoop langzaam volgebouwd te worden en wordt hun leefruimte jaarlijks ingeperkt. Bavianen en nieuwe mensenburen, het loopt niet echt lekker. Sommige, al wat oudere bewoners in de streek hebben leren leven met de bavianen, blijven rustig wanneer ze opdagen en sluiten hun huizen goed af, zelfs waneer ze thuis zijn.

Anderen grijpen al snel naar een vuurwapen, katapult, jachtkarabijn of luchtdrukpistool om ze weg te jagen. Resultaat is dat de apen alsmaar nieuwe truukjes uitvinden om te ontsnappen aan de menselijke aandacht. Zo hebben ze al geleerd dat de meeste toeristen nogal bang zijn en mits wat gebrul ze rustig al het lekkers uit een auto kunnen plukken. De deuren kunnen ze ondertussen al zonder probleem zelf openen.

Maar toch, gisteren kon ik zelf meemaken hoe een baviaan mijn vriend en collega Richard Wicksteed bijzonder agressief te lijf ging. Richard was samen met zijn broer David in het natuurpark van Kaap De Goede Hoop om te figureren bij Surf TV opnamen. Toen hij even wilde gaan plassen achter een struik sprong er plots een Alfa-baviaanmannetje te voorschijn en die zette meteen luid brullend de aanval in. Richard bleef gelukkig cool en ging niet lopen, maar maakte zich breed en begon luid terug te roepen. De baviaan wilde echter van geen ophouden weten en bleef keer op keer aanvallen met ontblote tanden. Richard en de baviaan stonden bijna neus tegen snuit en de aanblik van het tafereel was ronduit bloedstollend. Uiteindelijk snelde David zijn broer Richard te hulp met een groot stuk hout waarna het woeste beest de aftocht blies.
   
 

David en Richard in het reservaat van Kaap de Goede Hoop, net voor ze aangevallen werden door een uitzinnig baviaanmannetje.

1 opmerking: