Het ziet er naar uit dat het ANC ook deze verkiezingen zal winnen, maar voor het eerst in 15 jaar onafgebroken bewind vertonen zich de eerste barsten. Die werden pijnlijk zichtbaar toen de vorige president Thabo Mbeki tot ontslag werd gedwongen op amper 7 maanden voor het eind van zijn 8-jarige termijn. Intussen werd Kgalema Mothlante als overgangspresident geïnstalleerd, maar velen zagen er de hand van Jacob Zuma en zijn aanhangers in.
Daarop scheurden enkele vooraanstaande ANC-ers zich af en stichtten een eigen partij: COPE (congress of the people). Het grote, onoverwinnelijke ANC kreeg dus af te rekenen met een strijd binnen de eigen rangen.
Jacob Zuma is de gedoodverfde presidentskandidaat van het ANC, maar hij blijft zeer omstreden. In 2005 werd hij vrijgesproken voor verkrachting en vervolgens opnieuw voor de rechter gedaagd voor 16 aanklachten i.v.m. fraude en corruptie. Die aanklachten werden 10 dagen geleden door de openbare aanklager geschrapt omdat er sprake zou zijn van politieke druk en machtsmisbruik (door Mbeki). Er volgde een storm van protest.
Ondanks dat alles blijft Zuma een populaire figuur met een enorme aanhang bij de armere bevolking van Zuid-Afrika. Die zien in hem een sterke leider die na elke zware klap opnieuw rechtkrabbelt en blijft vechten tot het pleit gewonnen is.
Zuma is ook de "Zulu warrior" die vroeger ten strijde trok tegen het apartheidsregime en in 1963 tot tien jaar cel werd veroordeeld op Robbeneiland, waar hij samen met Nelson Mandela opgesloten zat.
Vandaag zijn de meningen toch wat verdeeld. Daar waar vroeger eensgezind ANC werd gestemd, hoor je nu ook stemmen voor de nieuwe partij COPE en voor de DA (democratische Alliantie), de partij van de populaire burgemeester van Kaapstad, Helen Zille.
Iedereen wacht nu gespannen af of het eens zo onaantastbare ANC zijn eerste identiteitscrisis zonder kleerscheuren doorkomt.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten